Holandsko obmedzí ťažbu plynu na severe krajiny

19.01.2014 Celý región

Amsterdam 19. januára (TASR) - Holandská vláda rozhodla o znížení produkcie plynu v provincii Groningen na severe krajiny, a to zhruba o štvrtinu v najbližších troch rokoch. Provincia je známa najväčším ložiskom plynu v západnej Európe. Dôvodom sú zemetrasenia a škody na majetku, ktoré ťažba v oblasti spôsobuje. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Holandský predseda vlády Mark Rutte koncom tohto týždňa uviedol, že štúdie, o vypracovanie ktorých vláda požiadala, potvrdili spojitosť ťažby so zemetraseniami. K tým v oblasti dochádza už niekoľko rokov. Ako dodal, aj keď len málokedy došlo k zemetraseniam s magnitúdou nad 3, v prípade niektorých obyvateľov provincie Groningen viedli k "materiálnym a emocionálnym škodám".

V tomto a budúcom roku sa produkcia plynu zníži na 42,5 miliardy kubických metrov (m3) ročne a v roku 2016 klesne ťažba na 40 miliárd m3. Pôvodne sa počítalo s tým, že do roku 2020 by sa ročne ťažilo okolo 49 miliárd m3. V minulom roku dosiahla produkcia plynu v Groningene v dôsledku dlhej zimy okolo 53,8 miliardy m3. Vláda zároveň prisľúbila, že v nasledujúcich piatich rokoch vyplatí dotknutej oblasti na kompenzáciách okolo 1,2 miliardy eur.

Strata príjmov v dôsledku obmedzenia ťažby nie je jednoduchá pre holandskú vládu, ktorá musí prijímať úsporné opatrenia, aby rozpočtový deficit dostala postupne pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Po niekoľkých kolách výdavkových škrtov a zvyšovania daní, ako aj období recesie, nie sú Holanďania príliš naladení na ďalšie úspory.

Náklady spojené s obmedzením produkcie plynu v Groningene by však vláde nemali príliš uškodiť. Väčšina ekonómov predpokladá tento rok návrat ekonomiky k rastu. Navyše, zníženie produkcie plynu a kompenzácie pre Groningen by z tohtoročného rozpočtu mali odčerpať maximálne 1 %.
 

Vyberte región